Co je sencha

Sencha je nejpopulárnější čaj v Japonsku, tvoří 80% veškerého čaje, který se zde vypije. Většina místních obyvatel ho pije každý den a proto je převážná část čajové produkce v Japonsku zaměřená právě na senchu. Sencha je oblíbená pro ideální vyvážení sladké a hořké chuti s jemným travnatým aroma.

Chuť senchy se ale velmi liší podle toho z jakého pochází kultivaru (odrůdy), sezóny sklizně a míry napaření.

Sencha je typicky směsí lístků z různých plantáží, čajový mistři tyto směsi vytváří aby zdokonalili charakteristickou chuť tohoto čaje, která potom může být konzistentní po mnoho let.

Tea plantation photo small

I přes efektivní mechanizaci si japonští farmáři udrželi znalosti tradičních technik pěstování a zpracování čaje.

Jak se sencha vyrábí?

Japonsko je světovým lídrem v kvalitě zeleného čaje. I přes efektivní mechanizaci si japonští farmáři udrželi znalosti tradičních technik pěstování a zpracování čaje. Tyto dnes již vzácné techniky se často dědí jako 'rodinné bohatství'.

Narozdíl od čajů jako matcha, kabusecha nebo gyokuro, které se pěstují ve stínu, sencha se nechává růst po celý rok nezastíněná. Z toho důvodu sencha obsahuje vysoké množství vitamínu C a katechinů.

Ze všech nestíněných čajů má (společně s čajem kukicha) nejvyšší hladinu L-theaninu v porovnání s čaji, které se pěstují ve stínu. L-theanin je aminokyselina, která se hojně vyskytuje v zelených čajích. Je nejvíce známá pro podporu relaxace, tablety s L-theaninem můžete zakoupit i samostatně pro zvládání stresu a potlačení úzkostných stavů.

Potom co se čajové lístky sklidí, projdou napařovacím procesem, který je zásadní pro zastavení oxidace.

Napařování má na základě jeho délky tři stupně:

1

Asamushi (浅蒸し)

lehké napaření
(Anna’s Teapot Sencha)

2

Chumushi (中蒸し)

střední napaření

3

Fukamushi (深蒸し)

hluboké napaření

Farmáři volí stupeň napaření podle mnoha faktorů mezi něž patří jejich osobní preference nebo to, co z lístků dostane jejich nejlepší chuť.